Logo VNK

menu

Jong VNK

Bezoek aan Buitenplaats Trompenburgh (uitverkocht)

Een unieke kans om Buitenplaats Trompenburgh te bezoeken!

Buitenplaats Trompenburgh, Zuidereinde 43, ’s-Graveland

12 april 2024

13:30 - 16:30 uur (gevolgd door borrel)

Jong VNK - Zowel VNK-leden als Jong VNK-leden als niet-leden zijn welkom

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond (KNOB) organiseert Jong VNK een bezoek aan buitenplaats Trompenburgh in ‘s-Graveland. Sinds 2020 is Stichting Monumentenbezit druk bezig met de restauratie van dit markante buitenhuis uit de late zeventiende eeuw, waardoor het tot 2025 gesloten is voor publiek. Op 12 april opent de buitenplaats bij uitzondering haar deuren voor een uniek kijkje achter de schermen met Jong VNK.

Programma

Vanaf 13:30 uur ben je van harte welkom op de buitenplaats, waar we je ontvangen met koffie en thee. Het officiële programma vangt aan om 13:55 uur. De eerste deel van de middag staat in het teken van lezingen door Lenneke Willemstein (zelfstandig architectuurhistorica) en Robin Koot (projectleider restauratie Trompenburgh).

Daarna bekijken we de restauratie van dichtbij onder extra begeleiding van Mark van den Bos (directeur-bestuurder Monumentenbezit), en Ruth Jongsma (restaurator Trompenburgh) door onder andere de restauratiesteiger te beklimmen. Mascha van Damme begeleidt ons daarna naar siertuin Gooilust. We sluiten de dag af met een passende vrijdagmiddagborrel!

13:30 - Inloop met koffie en thee 

13:55 - Welkomstwoord Jong VNK en KNOB 

14:00 - 14:45 Lezingen

14:45 - 15:45 Bezoek aan het Hoofdhuis, Koepelzaal, restauratiesteiger, dak 

15:45 - 16:30 Wandeling naar siertuin Gooilust

16:30 Afsluitende borrel bij Proeflokaal De Serre (Leeuwenlaan 34)

Cornelis Tromp

De 17e eeuwse buitenplaats is gebouwd in opdracht van Cornelis Tromp, zoon van admiraal Maarten Tromp. Het landhuis heeft de vorm van een schip en is omgeven door water. Vanaf het dak reikte het uitzicht vroeger tot aan de Zuiderzee.

Zoals veel welgestelde Amsterdammers bezat Cornelis Tromp behalve een winterhuis in de Amsterdamse binnenstad ook een landhuis voor de zomer in het buitengebied. Twee keer per jaar verhuisden bewoners en personeel. Trompenburgh wordt gezien als 'kleine broer' van Paleis Huis ten Bosch en is met de achthoekige koepel, schilderingen en decoraties van grote (kunst)historische waarde.

Aanmelden

Kosten zijn €7,50 voor (Jong) VNK-leden en €12,50 voor niet leden. Aanmelden kan door een mail te sturen naar jong@kunsthistorici.nl

Reis je met het openbaar vervoer? Vanaf Station Hilversum neem je bus 106 richting Station Weesp of bus 6 richting Kortenhoef Veenstaete. Uitstappen bij halte 'Kortenhoef Veenstaete'. Vanaf daar is het 10 minuten lopen. Of neem de OV-fiets, dan ben je er vanaf station Hilversum binnen 20 minuten.

Buitenplaats Trompenburgh in ’s-Graveland Buitenplaats Trompenburgh in ’s-Graveland