Logo VNK

menu

Sectie musea

Nieuwjaarsactiviteit + borrel

Diverse locaties in Utrecht

Vrijdagmiddag 26 januari 2024

14 - 19u

Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK), voor (Jong) VNK-leden

Themamiddag Over de impact van de klimaatcrisis op cultureel erfgoed + Nieuwjaarsborrel

Op verschillende locaties in Utrecht

Vrijdag 26 januari 2024, 14:00-19:00 (incl. borrel)

Voor VNK-leden en Jong VNK-leden

Programma

Om het nieuwe jaar in te luiden gaat de VNK op vrijdag 26 januari graag met haar leden in gesprek over de impact van de klimaatcrisis op cultureel erfgoed. De nieuwe activiteitencommissie heeft een inspirerende themamiddag georganiseerd, waarbij je door verschillende experts wordt ondergedompeld in dit onderwerp en wordt uitgedaagd er zelf over na te denken en met ons van gedachten te wisselen.

Tussen 14:00-15:00 kun je één van de verschillende rondleidingen volgen, die klimaat en duurzaamheid bespreken in relatie tot het historisch gebouw. Je kunt kiezen uit:

  • het kort geleden geopende Paleis Lofen (bezoek aan de archeologische overblijfselen van het middeleeuwse keizerlijk paleis, ondergronds) – start: 14:45u
  • het Rietveld-Schröderhuis onder leiding van conservator Nathalie Dubois – start: 14:00u
  • Museum en Sterrenwacht de Sonnenborgh, gevestigd in een bolwerk – start: 14:00u

 

Centraal Museum

Vanaf 15:30 zijn we te gast in het Centraal Museum, waar Marije Verduijn (hoofd collectiebeheer) een lezing geeft over de plannen van het museum voor het bouwen van een nieuw en duurzaam depot. Daarna zal Annemarie den Dekker (directeur Muiderslot en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Klimaatmuseum) een lezing geven over duurzaamheid in relatie tot monumentale gebouwen. Aansluitend voeren we graag met de leden een open gesprek over dit onderwerp, vanuit jullie eigen ervaring en vraagstukken waar je wellicht mee worstelt.

Borrel

Vanaf 17:00 is het tijd om met elkaar te proosten op het nieuwe jaar! De Nieuwjaarsborrel vindt plaats in de tuinzaal van het Centraal Museum.
Ben je er (deels) bij? Meld je dan nu aan via activiteiten@kunsthistorici.nl en laat weten bij welke van de drie onderdelen je aanwezig bent (rondleiding, lezingen, borrel) en welke rondleiding je voorkeur heeft.

Voor deelname aan het inhoudelijke gedeelte (rondleiding en/of lezing) vragen we een bijdrage van €7,50 (exclusief toegang tot de musea, die alle gratis te bezoeken zijn met Museum-, Vereniging Rembrandt- of ICOM-kaart). Je aanmelding is definitief na het overmaken van dit bedrag op NL24 INGB 0000 5695 60. Graag tot 26 januari in Utrecht!

Joachim Wtewael, Bacchus (1628), collectie Centraal Museum Joachim Wtewael, Bacchus (1628), collectie Centraal Museum