Logo VNK

menu

Sectie musea

Nieuwjaarsevenement VNK: bezoek / lezing expo Suze Robertson in Museum Panorama Mesdag

Vrijdag 20 januari trappen we het nieuwe VNK-jaar af met een inleiding over kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) en een bezoek aan de overzichtstentoonstelling met ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen bij Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Na afloop is er een borrel en proosten we graag met jullie op het nieuwe jaar!

Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag

Vrijdag 20 januari 2023

16:00 - 19:00

VNK / gratis voor (Jong) VNK-leden

Aanmelden via formulier: https://forms.gle/3RZE926ja5GLBLMT

Een van de kunsthistorische hoogtepunten van 2022 was wel de tentoonstelling Suze Robertson - Toegewijd. Eigenzinnig. Modern. Ter ere van het honderdste sterfjaar van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) stelde Museum Panorama Mesdag een unieke overzichtstentoonstelling samen van ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen. Niet eerder waren zoveel van haar schilderijen en tekeningen bij elkaar te zien, waaronder veel onbekend werk afkomstig uit museale collecties en privécollecties.

Op 20 januari organiseert de VNK als nieuwjaarsactiviteit een bezoek aan de tentoonstelling waarbij Suzanne Veldink, samensteller van de tentoonstelling en auteur van de gelijknamige publicatie, een inleiding en toelichting geeft. Hoe kwam ze tot deze selectie werken. En hoe presenteer je een kunstenaar - ‘de vrouwelijke Van Gogh’ - met nadruk op haar kwaliteiten in plaats van op gender?

Na de toelichting van Suzanne Veldink is er de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken. Naderhand heffen we het glas in Café Room. 

Programma:

15:45 Inloop

16:00 Inleiding Suzanne Veldink

16:20 Bezoek Tentoonstelling

17:00 Borrel in ROOM (Anna Paulownaplein 16)

Over Suzanne Veldink

Suzanne Veldink is momenteel werkzaam als zelfstandig kunsthistoricus. De afgelopen zes jaar was ze als afdelingshoofd Museale Zaken verbonden aan Museum Panorama Mesdag. In deze functie was ze verantwoordelijk voor het tentoonstellings- en educatieprogramma plus het beheer, behoud en de presentatie van de museumcollectie. Ze maakte voor dit museum onder andere de tentoonstellingen Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern (2022/2023) en Louis Apol op Nova Zembla (2019).

Eerder werkte ze bij Glasgow Museums, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, waar ze onder meer de tentoonstelling Matthijs Maris samenstelde (2017). Suzanne publiceert over Franse en Nederlandse kunst uit de 19de eeuw en werkt aan een proefschrift over de handel en verzamelingen van 19de-eeuwse Nederlandse kunst in Schotland in de periode 1860-1918.

Suze Robertson, Pietje – Lezend meisje, circa 1898, particuliere collectie Suze Robertson, Pietje – Lezend meisje, circa 1898, particuliere collectie