Logo VNK

menu

Sectie zelfstandigen

Goed geregeld - Een stoomcursus juridische zaken voor zelfstandige kunsthistorici

We kennen het allemaal: je wordt gevraagd voor een nieuwe opdracht en zou het liefst morgen beginnen. Contract, verzekering, auteursrecht? Ach, dat loopt wel los, want we werken in goed vertrouwen samen. Toch? Tot je ergens tegenaan loopt…

Van Gogh Museum, Amsterdam

13 november 2019

12:00-17:00

Zelfstandige Kunsthistorici

Terwijl het maken van heldere afspraken en het onderhandelen over je contract in loondienst doodnormaal is, blijkt er onder freelance kunsthistorici veel onduidelijkheid te bestaan. Gebrek aan juridische kennis, geen zin om het uit te zoeken of angst dat de opdracht niet doorgaat als je aangeeft eerst de zakelijke kant goed te willen regelen. En dat terwijl je als freelancer veel kwetsbaarder bent dan iemand in loondienst. Daarom organiseert de sectie Zelfstandige Kunsthistorici van de VNK op woensdag 13 november mei de bijeenkomst Goed geregeld! Een stoomcursus juridische zaken voor zelfstandige kunsthistorici.

Wat moet je regelen wanneer je start als freelancer? Welke verzekeringen sluit je af? Wat is auteursrecht precies en hoe regel je het? Hoe beoordeel je een contract dat een opdrachtgever je voorlegt? Wat zet je in je eigen contract of voorwaarden? Ben je aansprakelijk als je een kunstwerk toeschrijft? En wat betekent dat eigenlijk, aansprakelijk zijn? Aan de hand van deze vragen en concrete casussen zal Eva Schieveld handvatten bieden om voortaan je zaken goed te regelen. Eva publiceerde vorig jaar het Handboek recht voor de culturele sector . Ze studeerde rechten en erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam en heeft jarenlange juridische ervaring in de culturele sector als bestuurssecretaris van het Van Gogh Museum en Het Nieuwe Instituut.

Input gevraagd

Om de middag zo goed mogelijk toe te spitsen op vragen die leven onder zelfstandige kunsthistorici horen we graag z.s.m. waar jij specifiek tegenaan loopt. Stuur ons je vraag, probleem of onbegrijpelijke contract via zelfstandige@kunsthistorici.nl onder vermelding van ’stoomcursus 13 november mei’.

Praktische informatie

Wat: Goed geregeld! Een stoomcursus juridische zaken voor zelfstandige kunsthistorici
Wanneer: woensdag 13 november, inloop 12.00 uur. Programma 12.30-15.30 uur en aansluitend netwerkborrel tot 17.00 uur
Waar: Van Gogh Museum, Amsterdam
Kosten: 25 euro voor VNK-leden. Nog geen lid? Voor € 30 per jaar word je VNK-lid en kun je direct gebruik maken van het ledentarief. 
Aanmelden: zelfstandige@kunsthistorici.nl
Let op: Het aantal deelnemers is gelimiteerd, dus meld je snel aan. De aanmelding is pas definitief na betaling via NL24INGB0000569560 t.n.v. VNK en o.v.v. ZKVNK-08