Logo VNK

menu

Jong VNK

Jong VNK x CODA: Young Curators Night

Jong VNK organiseert in samenwerking met CODA in Apeldoorn een bijeenkomst over jong curatorschap.

CODA in Apeldoorn

24 november 2022

19.00 - 21.30u

Jong VNK en CODA (€ 5, / gratis voor (Jong) VNK-leden)

Wat doet een curator nou eigenlijk? En hoe word je curator als je net in de kunst- en cultuursector werkt? Wat zijn de aandachtspunten voor een curator bij het maken van een tentoonstelling?

Tijdens dit evenement zullen verschillende jonge curatoren hun verhaal vertellen en tips geven. Kijk mee met jonge curatoren naar de manier waarop zij kunsttentoonstellingen maken anno 2022. CODA en Jong VNK (Vereniging voor Nederlandse Kunsthistorici) presenteren samen deze Young Curators Night!

Programma

18.30-19.00 uur: inloop 
19.00: opening door CODA & Manique Hendricks 
19.10: Jelmer Wijnstroom en beeldend kunstenaar Willem de Haan over concept Corporate Offsite Dwelling A. 
19.30: Ka-Tjun Hau. 
19.50: Carlien Lammers. 
20:10: Q&A met alle curatoren en CODA conservator Els Drummen. 
21:00: Borrel in CODA Café. 
21.30: Sluit. 

Koop hier je ticket!

Tentoonstelling

Vertrekpunt is de tentoonstelling 'Corporate Offsite Dwelling A' die is samengesteld door Jelmer Wijnstroom, winnaar van de vierde editie van de VBCN (Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) OPEN curatorenprijs. 

Curator Jelmer Wijnstroom trapt de avond af in de tentoonstelling, samen met beeldend kunstenaar Willem de Haan. Vervolgens vertellen verschillende curatoren over hun werkpraktijk: Manique Hendricks (zelfstandige curator, werkzaam voor LIMA en Frans Hals Museum), Ka-Tjun Hau (Curatorial Programme De Appel), Carlien Lammers (Stedelijk Museum Schiedam) en conservator Els Drummen van CODA. Tot slot is er een  Q&A begeleid door Manique Hendricks.

Tickets

Young Curators Night Jong VNK | 24 november 19-21.30 uur (inloop va.18.30 uur) | € 5, / gratis voor (Jong) VNK-leden

Koop hier je ticket!

Over Jong VNK 

Jong VNK helpt aanstormende kunst- en architectuurhistorici om het werkveld te verkennen. We bieden een platform voor ontmoeting en werken aan de zichtbaarheid van jonge kunsthistorici. Tijdens activiteiten kunnen jonge professionals elkaar en vakgenoten leren kennen, onderling ervaringen delen en door middel van inspirerende lezingen, werkbezoeken en workshops verder bouwen aan hun professionele bestaan als kunsthistoricus. Een lidmaatschap biedt bovendien aansluiting bij de algemene activiteiten van de VNK en haar ruim 900 leden.

Over Jelmer Wijnstroom 

Jelmer Wijnstroom (Haarlem, 1993) werkt als curator, kunsthistoricus en redacteur. Hij studeerde kunstgeschiedenis en behaalde een master museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam. Hij realiseerde diverse tentoonstellingen voor musea, presentatie-instellingen en galeries. 

Wijnstroom won de vierde editie van de VBCN OPEN curatorenprijs met zijn tentoonstellingsconcept Corporate Offsite Dwelling A. De nieuwe werkplek in CODA Museum wordt vormgegeven door kunstenaar Willem de Haan (Apeldoorn, 1996). De Haan voegt op overtuigende wijze elementen toe aan herkenbare situaties. Zijn ingrepen hebben een sculpturaal karakter en oefenen direct invloed uit op alledaagse situaties. Willem de Haan behaalde zijn Bachelor Fine Art in 2017 aan ArtEZ - University of the Arts. Voor Corporate Offsite Dwelling A in CODA Museum bezochten Jelmer Wijnstroom en Willem de Haan VBCN bedrijfscollecties om een beeld te krijgen van iconische kantoorelementen en om een unieke werkplek te kunnen bouwen die tegelijkertijd een kunstwerk is en kunstwerken huisvest. 

Over Ka-Tjun Hau 

Ka-Tjun Hau (1990) is momenteel onderdeel van het Curatorial Programme 2022 van de Appel. Hij is geïnteresseerd in experimentele presentatievormen en artistieke praktijken die onszelf doen verbinden met plekken, mensen en verhalen. De afgelopen jaren werkte hij als programmamaker o.a. bij het culturele platform We Are Public, waar hij samenwerkte met kunstenaars en cultuurbeoefenaars om vernieuwende publieke programmaformats te ontwikkelen.

Ook was Ka-Tjun werkzaam bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst, waar hij makers ondersteunde bij het realiseren van projecten en het faciliteren van verbindingen met lokale instellingen en publiek in Amsterdam.

Daarnaast was hij o.a. actief als fotoredacteur voor Hard//hoofd, een Nederlands kunst- en literatuurmagazine waar hij samenwerkte met fotografietalenten en pas afgestudeerden. Ka-Tjun zet zich in voor meer Aziatische representatie in media, film en de kunsten en heeft gewerkt voor Pan Asian Collective, een organisatie en platform voor en door creatieven met Aziatische roots.  

Over Carlien Lammers 

Carlien Lammers (1988) werkt als Junior Conservator moderne en hedendaagse kunst in Stedelijk Museum Schiedam. Daarnaast doet zij redactiewerk voor het online platform 'De kunstmeisjes' en is ze als freelancer gespecialiseerd in diversiteit en inclusie in de culturele sector.

Haar vorige werkzaamheden waren o.a. medewerker inclusie in het Stedelijk Museum Amsterdam, gastcurator voor de tentoonstelling Surinaamse School. En werkte ze als projectleider van STUDIO-i, een samenwerkingsplatform tussen Van Abbemuseum Eindhoven en het Stedelijk Museum Amsterdam. om inclusie in de culturele sector aan te jagen.  

Over Manique Hendricks 

Kunsthistoricus Manique Hendricks (1992) richt zich als onafhankelijk curator, schrijver en onderzoeker op hedendaagse (media)kunst, visuele en digitale cultuur met een focus op thema's als identiteit, representatie, het lichaam, camp en clubcultuur. Momenteel is Manique tevens verbonden aan het Frans Hals Museum als gastconservator.

De afgelopen jaren werkte ze onder meer voor het Stedelijk Museum Amsterdam, LIMA, Kunstfort bij Vijfhuizen, Frans Hals Museum en 37PK. Haar teksten zijn gepubliceerd door Stedelijk Studies, NXS Magazine, Mister Motley, Shimmer, Tubelight en The Hmm onder andere. Manique is daarnaast als adviseur beeldende kunst voor het Mondriaan Fonds en bestuurslid bij Nieuwe Vide en Jong VNK.