Logo VNK

menu

Bestuur

ALV met gastspreker Wieteke van Zeil

Op donderdag 3 juni van 16.00 tot 17.00 uur houden we een ALV via Zoom. Naast de gebruikelijke agendapunten hebben we ook een gastspreker. Wieteke van Zeil vertelt over de stappen in haar carrière, de valkuilen die ze tegenkwam en de tips die ze zichzelf van twintig jaar terug zou geven.

Zoom

3 juni 2021

16.00-17.00

Bestuur

Aanmelden voor de ALV kan via secretariaat@kunsthistorici.nl . Je ontvangt dan later de agenda en de zoom-link voor de vergadering. 


Gastspreker: Wieteke van Zeil

Het toeval tegemoet lopen

‘Wanneer je terugblikt op het ontstaan van je carrière is het verleidelijk er een rond verhaal van te maken, dat de schijn oproept van bedachtzaamheid bij elke keuze. Maar de meeste loopbanen komen niet zo berekenend tot stand als ze er op LinkedIn misschien uitzien – de mijne in elk geval niet. Mijn pad hangt aan elkaar van toeval, pech, ambitie, zoeken en het geluk gezien te worden door en ruimte te krijgen van de juiste mensen. Twintig jaar na mijn studie kunstgeschiedenis realiseer ik me dat deze studie je klaarstoomt voor vele functies, maar dat je er tegelijk veel dingen níet leert, die toch erg belangrijk zijn in een professionele omgeving. Voor de ledenvergadering van de VNK ben ik gevraagd iets te delen van de keuzes en kansen die op mijn pad kwamen, mijn functies en hoe ik als kunsthistoricus mijn weg en mijn stem vond. Ik verheug me dit te delen met collega-kunsthistorici.’

Foto: Jean-Pierre Jans Foto: Jean-Pierre Jans

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte voor debatcentra en verschillende musea voordat ze in 2003 voor de Volkskrant als specialist kunst en cultuur ging schrijven. Sinds 2014 maakt ze wekelijks de serie Oog voor Detail in Volkskrant Magazine. Haar meest recente boek Altijd iets te vinden, de kunst van het oordelen (Atlas Contact, 2020) bevat beschouwingen over details, essays over nieuwe perspectieven op kunst en cultuur, en roept de vraag op hoe kunst bij kan dragen om ons te helpen beter te oordelen. Eerder verscheen van haar hand Goed kijken begint met negeren (2018), over de kunst van opmerkzaamheid en Dichterbij, kunst in details (Atlas Contact, 2015). Deze zomer is van Wieteke van Zeil de 6-delige televisieserie Kijken op Gevoel te zien op de NPO2, over emoties en kunst, gemaakt voor de NTR i.s.m. Tuvalu Media.