Logo VNK

menu

Vacatures

Vacature: Wetenschappelijk Redacteur bij het RKD (18 uur)

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een ondernemend kennisinstituut en maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Per direct wordt er gezocht naar een Wetenschappelijk redacteur (m/v)

Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven en een vermaarde kunsthistorische bibliotheek. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een ondernemend kennisinstituut en maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Wij participeren in museale en universitaire onderzoekprogramma’s en verzorgen publicaties en tentoonstellingen. Het RKD geeft ook een aantal periodieken uit, waaronder Oud Holland.

 

RKD zoekt per direct een wetenschappelijk redacteur (m/v) voor 18 uur per week

 

Met je vakbekwame begeleiding van het publicatieproces van ingediende wetenschappelijke manuscripten naar hoogwaardige analoge en digitale, wetenschappelijke publicaties lever je een belangrijke bijdrage aan ons publicatieprogramma. Je werkt intensief samen met auteurs, externe redacties en een hoofdredacteur. Je weet je eigen werkzaamheden goed te plannen en uit te voeren, anderen te bewegen dit ook te doen en je bent in staat de voortgang van het proces te bewaken. De lezer en de kwaliteit van een publicatie staan voor jou centraal.

 

Kernactiviteiten:

 • Redigeren van kopij op taalgebruik en inhoudelijke consistentie;
 • Zorgdragen voor het persklaar aanleveren van kopij aan uitgever of ander publicatiekanaal ( digitaal);
 • Schrijven van inleidende en promotionele teksten t.b.v. publiciteit en distributie van de eigen publicaties van het RKD;
 • Organiseren en verwerken van peer-reviews;
 • Voorbereiden van (formele) afspraken, waaronder auteursovereenkomsten en exploitatiecontracten;
 • Onderhouden van netwerk van relevante (inter)nationale uitgevers, en andere vooral digitale, publicatiekanalen;
 • Ondersteunen van inhoudelijk verantwoordelijken bij onder meer het beoordelen en verwerken van geschikte manuscripten;
 • Opstellen en bewaken van planningen.

 

Wij vragen:

 • Universitaire opleiding, bij voorkeur Kunstgeschiedenis;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Aantoonbare ervaring en bekwaamheid in het redigeren en pers klaarmaken van wetenschappelijke, kunsthistorische teksten in het Nederlands en Engels;
 • Ervaring met Wordpress en Indesign strekt tot aanbeveling;
 • Verbindende en uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • Consciëntieus en stressbestendig.

 

Wij bieden:

Een mooie functie bij een organisatie in ontwikkeling met zo’n 70 collega’s. De functie is marktconform gewaardeerd (Museum CAO). Het betreft een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je t/m 9 maart 2018 een motivatiebrief met CV per mail sturen aan pz@rkd.nl o.v.v. Vacature Wetenschappelijk redacteur.
Nadere informatie over de functie kunt u inwinnen bij dr. Elmer Kolfin, kolfin@rkd.nl.


De eerste gesprekken zullen plaatsvinden in de week van 19 maart 2018. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Gerard ter Borch, Handwerkende vrouw bij een wieg, Mauritshuis, Den Haag (Fotografie: Margareta Svensson)