Logo VNK

menu

Vacatures

Vacature: Van Gogh Specialist (Junior Onderzoeker) Van Gogh Museum

Met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar is het Van Gogh Museum één van de bekendste en populairste musea van Nederland en een toonaangevend kenniscentrum over het werk en het leven van Vincent van Gogh. Het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten vormen een inspiratiebron voor kunst- en cultuurliefhebbers van over de hele wereld. Onderzoekers en conservatoren in het museum bestuderen Van Gogh al decennialang. Ze delen de vruchten van hun onderzoek in wetenschappelijke publicaties, via tentoonstellingen en catalogi, online (bijvoorbeeld de brievenwebsite), en op symposia en studiedagen.

De afdeling Collectie en Onderzoek zoekt een:

Van Gogh Specialist / Junior Onderzoeker (36 uur per week)

Als Junior Onderzoeker bij het Van Gogh Museum word je opgeleid tot nieuwe Van Gogh-specialist. Het duurt vijf tot tien jaar om een dergelijk specialisme te ontwikkelen. Als Junior Onderzoeker zal je de senior Van Gogh-onderzoekers ondersteunen bij hun verschillende activiteiten en zal je je op termijn ontwikkelen tot een specialist in je eigen recht. Bij het Van Gogh Museum loopt een aantal meerjarige onderzoeksprojecten, waarvan je als Junior Onderzoeker veel kan leren.

Werkzaamheden
Het belangrijkste project is het onderzoek naar Van Goghs schilderijen uit de periode 1888-1890 in de collectie. De resultaten van dit onderzoek zullen gepubliceerd worden in het laatste deel van de bestandscatalogus van het Van Gogh Museum, een publicatiereeks waaraan al sinds 1995 wordt gewerkt. Het project omvat de allernieuwste aspecten van technisch en kunsthistorisch onderzoek.

Verdere werkzaamheden:

 • Ondersteuning van senior onderzoekers.
 • Onderzoek doen voor Van Gogh gerelateerde exposities.
 • Vragen beantwoorden over Van Gogh die het museum van buiten ontvangt.
 • Bijdragen aan het internationale samenwerkingsproject ‘Weave Matching’ (onderzoek naar de doeken die Van Gogh voor zijn schilderijen gebruikte).
 • Bijdragen aan de studie van verkleuringen in het werk van Van Gogh (in samenwerking met universiteiten, musea en onderzoeksinstellingen).
 • Ondersteuning bieden bij kwesties van authenticiteit en herkomst.
 • Bijdragen aan het digitale platform Van Gogh Worldwide.


Profiel
Als Junior Onderzoeker moet je niet alleen affiniteit hebben met het gedetailleerde, soms documentaire onderzoek naar Van Gogh, maar ook met bredere culturele en historische thema’s. Kennis van en interesse in de technische kanten van kunstgeschiedenis zijn belangrijk voor de samenwerking met restauratoren. Je moet getuigen van een oprechte affiniteit met Van Gogh en de kunst van de late negentiende eeuw in het algemeen. Je moet zelfstandig kunnen werken maar ook goed kunnen functioneren in teamverband.

Verder verwachten wij minimaal:

 • WO werk- en denkniveau.
 • Nul tot vijf jaar vakinhoudelijke ervaring.
 • Voltooide Research master Kunstgeschiedenis of Museumconservator.
 • Kennis van de kunst van de 19e eeuw en van het leven en werk van Van Gogh.
 • Publicaties (nationaal / internationaal) op je naam hebben staan.
 • Mondelinge beheersing van Nederlands, Engels en bij voorkeur ook Frans.
 • Ervaring met het onderhouden van netwerken.
 • Potentie om het museum inhoudelijk te vertegenwoordigen.
 • Ervaring met projectmatig werken.

Ons aanbod
De senior onderzoekers zullen functioneren als mentoren, die jou als toekomstige specialist leiden naar de kennis die niet noodzakelijkerwijs kan worden geleerd uit alleen boeken. Aldus is het onderzoeken van de kunst van Van Gogh op geen enkele universiteit te leren, het is grotendeels een praktisch proces. Om kennis over Van Gogh binnen onze instelling veilig te stellen, hopen we dat we in jou een partner voor de toekomst kunnen vinden.

Je komt terecht in een dynamische en collegiale werkomgeving in hartje Amsterdam! Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 2.710,- en maximaal € 3.876,- bruto per maand (schaal 9/10 Museum CAO) bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,15% eindejaarsuitkering. Wij hanteren de Museum CAO. De aanstelling is in eerste instantie voor de duur van één jaar, bij gebleken geschiktheid kom je in aanmerking voor een verlenging.

Interesse?
Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw reactie. Je sollicitatiebrief met CV ontvangen wij graag uiterlijk vóór 7 mei 2018 via: hrm@vangoghmuseum.nl als PDF onder vermelding van ‘vacaturenummer 027 Van Gogh Specialist’ en je naam. De eerste gesprekken zullen tussen 8 mei en 15 mei 2018 plaatsvinden. Wij vragen je alleen te reageren als jouw profiel aan de opleidingseisen voldoet. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marije Vellekoop, Hoofd Collectie en Onderzoek, telefoon 020-5705254.

Le Retour de la chasse, from L'Histoire de l'empereur de la Chine Series, 1697 to 1705, Wool and silk; modern cotton lining, The J. Paul Getty Museum, Los Angeles