Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Lezing: Cora Hollema over Thérèse Schwartze

Op dinsdag 10 april zal Cora Hollema, socioloog, tentoonstellingsmaker en publicist, spreken over de Amsterdamse portrettiste Thérèse Schwartze (1851-1918). In 2015 publiceerde Hollema haar eerste Engelstalige monografie over Schwartze; Thérèse Schwartze, Painting for a Living.

De Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze had naast haar Nederlandse achtergrond ook Amerikaanse ‘roots’, deze ‘migrantenachtergrond’ speelt volgens Hollema een grote rol in haar internationale succes. De persoonlijkheid en carrière van de Amsterdamse schilderes werden dan ook grotendeels gevormd door deze achtergrond en de bijbehorende pioniersgeest. De ogenschijnlijke moeiteloze virtuositeit waarmee ze de prachtige, elegante en soms vleiende gelijkenissen van haar rijke clientèle schilderde, leverde haar enorm succes maar ook harde kritiek op, vooral van bewegingen die de democratisering en vernieuwing van de maatschappij en de kunst bevorderen.

Haar actieve rol in het openbare leven, waaronder diverse officiële en culturele posities, haar scherpe gevoel voor public relations en de hoge prijzen die ze kon bedingen, wekte bewondering en wrok op. Toch bleef ze tot aan haar dood in 1918 veelgevraagd de leidende portrettist van de Nederlandse elite. Tijdens deze lezing zullen de verschillende kanten en kwaliteiten van Thérèse Schwartze uitgebreid worden belicht.

 

Praktische informatie:

Datum: 10 april 2018

Locatie: Erasmusgebouw, verdieping 2, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen

19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee

19.30 – 20.30 Lezing en vragen

Entree: normaal - 5 euro / medewerkers en Vrienden van de Radboud Universiteit - 3 euro* / studenten – gratis**

 

* Op vertoon van medewerkers pas of Vrienden van de Radboud pas

** Op vertoon studentenkaart

 

Aanmelden op: www.ru.nl/kkn

Verfdwarsdoorsnede in UV-licht, The Rembrandt Database (record 20560): Rembrandt, Simson bedreigt zijn schoonvader, Staatliche Museen zu Berlin