Logo VNK

menu

Personalia

Amito Haarhuis nieuwe directeur Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden krijgt per 1 april 2018 een nieuwe directeur. Amito Haarhuis (1967) neemt het stokje over van Dirk van Delft die na bijna 12 jaar met pensioen gaat. Haarhuis is momenteel adjunct-directeur van NEMO Science Museum in Amsterdam.

Douwe Breimer, voorzitter van de Raad van Toezicht, is verheugd met de benoeming van Amito Haarhuis: “Amito Haarhuis heeft in de directie van NEMO veel ervaring opgedaan en beschikt over een uitgebreid en relevant netwerk in de museumwereld. Dirk van Delft heeft het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave op de kaart gezet en het is aan Amito Haarhuis om Rijksmuseum Boerhaave als belangrijkste wetenschapsmuseum van Nederland nog verder te doen groeien en bloeien."

Bioloog en educatieprofessional Amito Haarhuis heeft veel zin in zijn nieuwe baan: “Rijksmuseum Boerhaave heeft een van de belangrijkste wetenschapshistorische collecties ter wereld. Ik zie het als mijn belangrijkste opdracht de naamsbekendheid van het museum op zowel nationaal als internationaal terrein verder uit te bouwen. Het vernieuwde museum is hiervoor een prachtig uitgangspunt.”

Passie voor communicatie en educatie
Gedreven door zijn passie om mensen te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie, heeft Amito Haarhuis zijn carrière gewijd aan wetenschapseducatie en – communicatie. Hij was werkzaam als pabodocent wetenschap en techniek, trad op als televisiepresentator in het NRCV-programma Willem Wever en is auteur van populairwetenschappelijke boeken. Als adjunct-directeur van NEMO was hij een drijvende kracht achter de vernieuwing van het museum. Hierdoor is de bezoekerservaring verrijkt en zijn de bezoekersaantallen sterk gestegen.

Dirk van Delft
Dirk van Delft kijkt terug op een directoraat van bijna twaalf jaar. Op verzoek van de Raad van Toezicht heeft hij de regie gevoerd over de grootscheepse herinrichting en daarvoor zijn pensioen uitgesteld. Onder leiding van Dirk van Delft zijn, sinds zijn aantreden in 2006, de bezoekersaantallen explosief gestegen tot boven de 100.000. “De rode draad in mijn leven is wetenschapscommunicatie. Voor mijn aantreden bij Rijksmuseum Boerhaave was ik natuurkunde docent, journalist en chef wetenschap bij NRC Handelsblad. Ik zag het als mijn grote uitdaging om dit prachtige museum – altijd al gewaardeerd door bèta- kenners – ook aantrekkelijk en relevant te maken voor mensen met een andere achtergrond. De enorme toeloop van families in de kerstvakantie bewijst dat Rijksmuseum Boerhaave er ook toe doet als familiemuseum! Dat geeft mij geweldig plezier!”

Le Retour de la chasse, from L'Histoire de l'empereur de la Chine Series, 1697 to 1705, Wool and silk; modern cotton lining, The J. Paul Getty Museum, Los Angeles