Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Aart Oxenaar houdt Daniël Marot Lezing

Op donderdag 20 september zal de zesde Daniel Marot Lezing plaatsvinden in het Rijksmuseum te Amsterdam. De lezing 'Meeslepend en verheffend. Over de publieke interieurs van Pierre Cuypers' wordt gehouden door Aart Oxenaar.

Met de grote maatschappelijke veranderingen in de 19e eeuw verandert ook het stedelijk leven ingrijpend. Niet alleen de stad zelf, maar ook de publieke interieurs passen zich aan aan de nieuwe werkelijkheid. Steeds meer spelers willen de burger stichten, opvoeden of hun producten aan hem slijten. De verscheurde kerk moet in competitie overtuigen en zet aansprekende ruimtevormen en rijke interieurs in. Een nieuwe publieke instelling als het museum zoekt zijn rol als tegelijk kunsttempel en volksopvoeder en spreekt de bezoeker aan met educatieve beeldverhalen. Het spoor adverteert met zijn monumentale stationsinterieurs de reikwijdte en betrouwbaarheid van deze nieuwe motor van de economie.  Architect Pierre Cuypers (1827-1921) heeft als geen ander in Nederland bijgedragen aan deze opbloei van het interieur als gemeenschapskunst. Aan de hand van Rijksmuseum, het Centraal Station Amsterdam en de lange reeks kerken zullen idee en wording van deze ruimten worden besproken en geplaatst in de context van vandaag.

Dr. Aart Oxenaar is architectuurhistoricus en houdt zich als onderzoeker bezig met Nederlandse architectuur in de 19e en 20e eeuw. Hij is gepromoveerd op het werk van P.J.H. Cuypers/ 

De lezing vindt plaats op 20 september om 20.00 uur in het Rijksmuseum. Kaarten via deze link. 

Aart Oxenaar Aart Oxenaar