Logo VNK

menu

Call for papers

13-9: RKD Talk ‘Kunstenaarsinitiatief In-Out Center’

Op donderdag 13 september vertelt Tineke Reijnders in RKD Talks over het In-Out Center (1972-1975), het eerste kunstenaarsinitiatief in Nederland.

In-Out Center
In 1972 opende Michel Cardena samen met negen andere kunstenaars het In-Out Center, het eerste kunstenaarsinitiatief in Nederland. Dit kunstcentrum aan de Reguliersgracht in Amsterdam werd door de kunstenaars zelf beheerd. Ieder mocht een maand lang eigen werk exposeren, maar ook werk van een kunstenaar naar eigen keuze. Hierdoor werd het In-Out Center al snel een broeinest van jonge internationale kunst.

Het In-Out Center bood een platform voor alles wat nieuw was in die tijd: performances, videokunst, visuele poëzie, audiokunst, conceptuele kunst en kunstenaarsboeken. Voor veel kunstenaars bood het kunstenaarsinitiatief een vliegende start van hun carrière. Na de sluiting in 1975 ontstonden andere kunstenaarsinitiatieven als De Appel, Other Books and So en Stempelplaats.

Tineke Reijnders is kunsthistorica met een speciale belangstelling voor het kunstenaarsinitiatief en mede-oprichter van de website www.inoutcenterarchives.nl. 

Praktisch
Datum: donderdag 13 september 2018  
Locatie: RKD 
Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag  
Tijd:Inloop vanaf 16.45 uur  
Lezing 17.00 - 18.00 uur  
Na afloop is er een borrel tot 19.00 uur
Tickets: via Rkd.nl