V

Vereniging van
N

Nederlandse
K

Kunsthistorici


Congressen en Symposia

12-12 Lezing KKN door Dr. Annemarieke Willemsen


26 november 2017

Fabuleuze fibula’s: vondsten, vormen en mode van kledingspelden in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen

 

Op dinsdag 12 december zal dr. Annemarieke Willemsen, conservator Middeleeuwen aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, spreken over Romeinse en Middeleeuwse fibula’s en de daaraan verbonden tentoonstelling Fibula’s, die nog tot 3 juni 2018 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden.

In Nederland zijn zo’n 25.000 fibula’s teruggevonden, voornamelijk in Nijmegen en het rivierengebied. De fibula is dan ook het meest teruggevonden kledingaccessoire uit de Oudheid en de Middeleeuwen. Dit alledaagse voorwerp, dat diende voor het dichtmaken van kledingstukken, was tot circa 1000 na Christus het accessoire bij uitstek, dat iedereen bezat.

Fibula’s waren naast utilitair ook zeer gevoelig voor mode en persoonlijke smaak, hun vorm veranderde dan ook steeds. Veel fibula’s hebben de vorm van een dier of gebruiksvoorwerp, en sommige zijn zelfs voorzien van tekst. De keuze voor een bepaalde fibula werd mede bepaald door welke identiteit men wilde ‘uitdragen’. Dit blijkt dan ook uit het feit dat fibula’s regelmatig werden afgebeeld, als opvallend en veelzeggend detail van portretten.

In de tentoonstelling Fibula’s zijn bijna vierhonderd fibula’s uit de periode van de Bronstijd tot circa 1000 na Christus tentoongesteld. De exemplaren zijn afkomstig uit nederzettingen, heiligdommen en begraafplaatsen. De tentoonstelling toont voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden, Museum Het Valkhof en verschillende privé-verzamelingen.

Praktische informatie
Datum: 12 december 2017
Locatie: Erasmusgebouw, verdieping 2, zaal 54 (E2.54). Erasmusplein 1, Nijmegen
19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee
19.30 – 20.30 Lezing en vragen
Entree: normaal – 5 euro / medewerkers en Vrienden van de Radboud Universiteit – 3 euro* / studenten – gratis** (* Op vertoon van medewerkers pas of Vrienden van de Radboud pas / ** Op vertoon studentenkaart)
Aanmelden op: www.ru.nl/kkn

Afbeelding: een Romeinse fibula in de vorm van een haas, afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden